Tiedonantajan lukuperformanssi Tampereella syyskuussa 2009. Kuva: Veikko Koivusalo.
Punaiset vuodet
1970-luvun poliittinen kehitys herättää Suomessa jatkuvasti keskustelua. Erityisesti nuorten, opiskelijoiden ja kulttuuriväen laaja suuntautuminen vasemmalle ja kommunistiseen liikkeeseen kiinnostaa. Äänensä ovat kuitenkin saaneet harvemmin kuuluviin ne, jotka toimivat 70-luvulla työpaikoilla, oppilaitoksissa ja asuinalueilla vasemmistolaisissa poliittisissa, ay- ja kansalaisliikkeissä. Monessa tapauksessa arvioita 70-luvusta on tehty enemmän nykyisten poliittisten asetelmien kuin oman aikansa valossa.
Vuoden 2025 "Punaiset vuodet"-hankkeen tarkoituksena on kerätä muistitietoa ja arvioita niiltä 70-luvun va-semmistolaisilta, joiden ääni on vaarassa jäädä kuulematta, jos kirjoitetaan tämän päivän "voittajien historiaa". Keskiössä ovat kommunistisen puolueen ja muiden vasemmistolaisten järjestöjen 70-luvun toimijoiden, lakkotaisteluja ja mielenosoituksia järjestäneiden aktivistien sekä ruohonjuuritason vaikuttajien näkemysten ja arvioiden kokoaminen poliittisen toiminnan ja järjestäytymisen, puolue-, ay- ja kansalaistoiminnan merkityksestä, arjesta ja vaikutuksista.
Hankkeessa haastatellaan 70-luvun veteraaneja ja hyödynnetään myös muun muassa Kansan Arkistoon ja Työväen Arkistoon aiemmin kerättyä muistitietoa. Painopiste on 70-luvulla, mutta rajaus ei ole tiukka vaan kokemuksia voidaan koota myös aiemmilta ja myöhemmiltä vuosilta.
Muistitiedon keräämisessä ja hankkeen tulosten julkaisemisessa käytetään hyväksi Veikko Koivusalon valokuva-aineistoa, jota on järjestetty ja arkistoitu viime vuosina Tradekan ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiön tuella osana "Työväenliikkeen muuttuva kuva" -hanketta. Samalla hanke täydentää valokuva-arkistojen tietoja.
Työväenliikkeen muuttuva kuva
Tiedonantajan valokuvaaja Veikko Koivusalo on dokumentoinut ansiokkaasti suomalaista politiikkaa ja siinä toimivia ihmisiä. Spartacus-säätiön valokuvaprojekti toimii työväenliikkeen ja kansalaisyhteiskunnan historiaa tallentaneen laajan kuvamateriaalin kartoittamiseksi ja järjestämiseksi niin, että siitä olisi tulevaisuudessa hyötyä laajemmalle yhteisölle. Kuvien digitointiprojekti on aloitettu vuonna 2022. Työ kuva-arkiston järjestämiseksi jatkuu myös vuonna 2025, mutta yhteisen työn tärkeimmäksi painopisteeksi muodostuu kuviin liittyvien tarinoiden ja muistitiedon kerääminen "Punaiset vuodet" -hankkeen myötä.
Filmille on tallentunut paljon tapahtumia, joilla on ollut laaja vaikutus koko yhteiskuntaan. Tiedonantajan kuvaaja oli läsnä paikoissa ja tilanteissa, joihin harvoilla muilla oli pääsy. Tästä syystä Tiedonantajan kuva-arkiston materiaali kuvaa ainutlaatuisella tavalla työväenliikkeen historiaa. Kun tämä aineisto yhdistetään laajaan taustamateriaaliin, syntyy historiallisen materiaalin arkisto, joka on sekä nyt että tulevaisuudessa työväenliikettä tutkivien ja opiskelevien arvokas lähde. Kuvien tarinoilla on myös yleisempää yhteiskunnallista merkitystä ja arvoa.
Kuvien järjestämisen edistyessä on käynyt ilmeiseksi, että vaikkakin jo kuva-arkiston järjestäminen on mittava tehtävä, on vielä sitäkin tärkeämpää ja kiireellisempää saada talteen kuviin liittyvää tietoa niiltä ihmisiltä, jotka ovat eläneet kuvien tapahtumat ja tunnistavat niissä esiintyviä henkilöitä.
Projektissa teemme yhteistyötä Kansan arkiston ja muiden ammattilaistahojen kanssa.
Projekti pyrkii saattamaan yhteen tutkijat, opiskelijat ja työväenliikkeen veteraanit yhteisten keskustelujen äärelle. Tämä mahdollistaa sen, että kuvien pohjalta ja niiden herättelemänä saadaan kerrottua laajasti työväenliikkeen keskeisten tapahtumien taustoja ja tapahtumakulkuja. Esimerkiksi työelämän muuttuminen vuosikymmenten aikana ja tavat, joilla työntekijät ay-liikkeen kanssa organisoivat vastarintaa ja taistelujaan ovat eläneet ajassa.
Kiinnostavia kysymyksiä, joita projektin kautta voidaan lähestyä, ovat esimerkiksi se, miten työväenliikkeen toiminta ylipäätään on muuttunut, miten se näyttäytyi ja näyttäytyy ulospäin, sekä uusina nousseet teemat kuten ympäristöliikkeen rakentuminen ja vuorovaikutus työväenliikkeen kanssa. Se työväenliike, josta nämä kuvat kertovat, oli monin tavoin erilainen, mutta linkittyy silti nykyiseen liikkeeseen. Tämän polun selvittäminen on yksi projektin keskeisistä tavoitteista.
Lisätietoja antaa
Petra Packalén, Tiedonantajan päätoimittaja
petra.packalen@tiedonantaja.fi
Tiina Sandberg, Spartacus-säätiön varapuheenjohtaja
tiina.sandberg@skp.fi
Hiljaisuuden rikkomisen päivän mielenosoitus Norjan äärioikeistolaisen
terrori-iskun johdosta heinäkuussa 2011. Kuva: Veikko Koivusalo.
Valokuvaaja Toivo Koiviston Kuuba-näyttelyn avajaiset helmikuussa 2010. Kuva: Veikko Koivusalo.
Oikeutta Siivoojille -mielenosoitus Helsingin Etelärannassa lokakuussa 2008. Kuva: Veikko Koivusalo.